четвъртък, 15 април 2010 г.

Книга "Писано яйце за Великден" на Светла Ракшиева

Минавайки случайно през центъра на София, видях покана за представянето на книгата на Светла Ракшиева "Писано яйце за Великден" на входа на Унгарския културен институт. Корицата я бях виждала и се зачудих какво представяне. Пишеше, че ще има и презентация на снимки. Заинтригува ме и отидох. Оказа се, че книгата е издадена на български език през 2007г. а сега се представя нейното издаване на английски език.
Благодаря на г-жа Ракшиева за чудесното представяне на книгата, мотивите за написването й, както и за насочеността на книгата към технологиите за писането на великденски яйца с восък.
Георги Куманов, етнолог от Велинградския  исторически музей, представи снимки от няколко годишната съвместна работа с унгарските културни институции и посещения в Унгария. Посетили са няколко китни градчета и дори и без преводач са се разбрали с писалките. За мое учудване разбрах, че в град Зенгьоваркони в Унгария има музей на великденското яйце.
Освен това видях снимка на две яйца, едното писано във Велинградско, а другото - в Унгария, които имаха еднакви символи!
Пожелавам успешна работа на етнолозите да разгадават защо са еднакви символите и начините на работа на хиляди километри разстояние!

За книгата на български език

Великденска изложба в Исторически музей - Велинград 2009

The Arts on Eggs Museum - Zengovarkony

Няма коментари:

Публикуване на коментар